2022. gada jūlijā norisinājās projekta “Mūžam jauns” aktivitātes “Dziedējošā māksla” noslēdzošā darbnīca

Projekta apraksts

Nodarbību procesā sociālā aprūpes centra ”Višķi” un  Valsts sociālā aprūpes centra “Latgale” Kalkūnu filiāles klienti izbaudīja gan krāsu terapiju, gan aitu vilnas dziednieciskās īpašības. Jau iepriekš projekta dalībniekiem bija iespēja viesoties Bebrenes pagasta Alpaku salā un iepazīties ar eksotiskajiem dzīvniekiem- alpakām,  no kuru vilnas Dienvidamerikas Andu augstkalnes iedzīvotāji gadu tūkstošiem ir  darinājuši gan ļoti siltus, gan arī greznus tērpus. Šobrīd alpaku vilnas izstradājumi arī Latvijā iegūst popularitāti.

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj vilnu krāsot visdažādākajos krāsu toņos, un dažādais vilnas dzijas kārsums ir pielāgots amatnieku radošumam. Vilnas kārsums viegli padodas cilvēku rokām, un no tā mūsdienās iespējams darināt visdažādākos priekšmetus.  Kā uzver amatnieki, kas jau ilgstoši darbojas ar vilnu,  aitas vilna arī ir pazīstama ar savām ārstnieciskajām īpašībām. Tā lieliski stimulē asinsriti, mazina locītavu un reimatiskās sāpes. Svarīga loma ir arī aitu vilnā esošajam lanolīnam, kam piemīt labvēlīga ietekme uz cilvēka organismu. Savukārt pierādīts, ka vilna spēj neitralizēt pozitīvos jonus, ko izdala dažādas elektroierīces. Piemēram, tikai viens neliels vilnas maciņš, kurā ir ievietots mobilais telefons, spēj neitralizēt telefona radīto starojumu, kas nelabvēlīgi ietekmē tā īpašnieka veselību un pašsajūtu. VSAC “Latgale” Kalkūnes filiāles jaunieši kopā ar mākslinieci Ilonu Abdulajevu apguva aitu vilnas filcēšanas prasmes. Darinājumos viņi attēloja gan Latvijas vasaras puķes -īrisus,  gan arī eksotiskus ziedus. Noslēgumā jaunieši izveidoja briļļu un mobilo telefonu maciņus. Savukārt Višku SAC vīrieši veidoja gan krāsainas puķes savām dāmām, gan  arī siltas un krāsainas vilnas cepures aukstiem vakariem.

Šī aktivitāte noslēdza projekta „Mūžam jauns” aktivitātes (koncerti, tikšanās, teātra, fotografēšanas, video veidošanas nodarbības, meistarklases u.c. aktivitātes un sociālo centru un izglītības centru aprīkojuma dažādošana kultūras aktivitātēm), kas trīs gadu garumā norisinājās septiņās lauku teritorijās: Višķu, Biķernieku, Kalkūnu, Kalupes pagastos Augšdaugavas novadā (Latvija) un Salakas, Smalvos un Degučiai ciemos Zarasu rajonā (Lietuva). Paldies visiem projektā iesaistītājiem darbiniekiem par ieguldījumu un Augšdaugavas novada iedzīvotājiem par interesi un iesaistīšanos pasākumos. Tiekamies nākamajos projektos un aktivitātēs!

Darbnīcas norisinājās projekta Interreg V-A Latvijas-Lietuvas programmas 2014.-2020. gadam projekta Nr.LLI-541 „Daugavpils novada un Zarasu rajona lauku kopienu attīstīšana, izmantojot mūžizglītības, kultūras un veselīga dzīvesveida aktivitātes” (akronīms „Mūžam jauns”).

Kopējās projekta izmaksas 230 000  EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 195 500 EUR.

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Augšdaugavas novada Kultūras pārvalde, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Izstrādāta Slutišķu sādžas arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācijā