Vecsalienas muiža

Adrese: Vecsalienas muižas pils, Červonka, Vecsalienas pag., Augšdaugavas novads., LV-5465
Kultūras kultūras darba vadītāja: Jūlija Keiviša.
Tālr.: 20040144
E-pasts: muiza@vecsaliena.lv

Vecsalienas muiža

Bij. Vecsalienas muižas kungu nams ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis ar valsts aizsardzības Nr. 8963

Vecsalienas muižas pils (vācu val.: Alt-Sallensee) ir nozīmīga 19.gs. reģionālās neogotikas paraugs. Ēkas arhitekts nav zināms. Muiža no 1884. gada piederējusi baronu Hānu (vācu val.: Baron von Hahn,) dzimtai.

Latvijas Republikas agrārreformas gaitā muižu lauksaimniecības zemes, ēkas, meži un ūdeņi tika apzināti, dalīti, pārskatīti un pārdalīti. Vecsalienas muižas pils ēka tika pielāgota un izmantota skolas vajadzībām. Domājams, ka Salienas valsts pamatskola (saukta arī par Salienas valsts tautskolu) sākusi darbu 1922. gadā vai gadu vēlāk.

1934. gadā muižas pils ar 7,44 ha piederošās zemes un augļu dārzu piešķirta 12. Ilūkstes aizsargu pulkam.

Padomju gados muižas pilī atradās kolhoza kantoris un Vecsalienas ciema padome.

2014. gadā Vecsalienas muižas pils iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Mūsdienās Vecsalienas  muižas pilī atrodas Salienas pagasta pārvaldes struktūrvienības administrācija un bibliotēka. Pils pirmais stāvs piemērots vietēju iedzīvotāju pakalpojumu sniegšanai, bet pils otrā stāva telpas piemērotas radošo darbības veicināšanai. Šobrīd Vecsalienas muižas pili ir iespējams apskatīt gan individuāli, gan grupās, gan arī gida pavadībā. Pils lielā zāle ir laulību reģistrācijas vieta, mazā zāle tiek izmantota kā izstāžu zāle.

Informējam, ka interesentiem, kuri vēlas apmeklēt Vecsalienas muižu vietējā gida pavadībā, ir jāpiesakās vismaz divas-trīs dienas iepriekš pa kontakttālruni:  +371 20040144.