Vesels ēdis pie šefa Ilūkstē!

AKTUĀLI

Ilūkstē durvis nupat vērusi ilgi gaidītā kafejnīca “Šefa uzkodas”, kur patīkamā un sirsnīgā gaisotnē vietējie un pilsētas viesi beidzot var ieturēt gardu maltīti vai iemalkot aromātisku kafiju ar kūkām, ko sarūpējis pavārs Ēriks Aleksejevs. Viņa gatavotie gardumi novadā pazīstami jau labu laiku un rotā galdus dažādos pasākumos.

Ēriks atklāj, ka pusaudža gados interesējies par militāro karjeru, taču tolaik trūcis informācijas. “Uzzināju, ka Latvijā no militārās tehnikas nekā nav, un nodomāju – nē, vienkārši pa mežiem es neskraidīšu. Tā es aizgāju uz pavāriem. Turklāt mamma bija pavāre, redzēju, kā viņa darbojas,” par savu lēmumu jautri teic Ēriks.

Izmācījies Daugavpils Tirdzniecības skolā par pavāru, Ēriks guva darba pieredzi Rīgas restorānos, līdz radās iespēja smelties pieredzi Londonā. Sākotnējā iecere gadu papelnīt naudu ārzemēs ievilkusies uz četriem gadiem, toties gūta milzu pieredze un arī starta kapitāls sava sapņa īstenošanai. Ne vienu dienu nav bijis domas tur palikt, jo Ilūkstes pusē gaidīja gan ģimene, gan sapnis par sava biznesa uzsākšanu. 

“Dzirdēju runājam paziņas un cilvēkus, kas atbraukuši no tālienes, ka te nav, kur paēst. Te ir, ko redzēt, paskatīties, var aizbraukt uz Dvietes palieni vai Daugavpils pusi, pabraukāt pa Latgali un Sēliju, bet īsti nav, kur ieturēt maltīti šajā pusē. Tāpēc domāju, ka tas būs mums trumpis, tūristiem noteikti patiks,” par paša izveidoto kafejnīcu teic Ēriks.   

Zīmols “Šefa uzkodas” pazīstams jau vismaz trīs gadus, jo Ēriks, vēl strādājot Rīgā, uzsācis pats savu uzņēmējdarbību, piedāvājot galdu klāšanu dažādos pasākumos. Viņa gatavotās uzkodas jau atradušas savus gardēžus un ir ļoti pieprasītas. Pavārs gatavo gan aukstās, gan karstās uzkodas, apkalpo banketus izbraukumā. Kādu laiku tas bija viņa ikdienas darbs, bet pamazām brieda doma par kafejnīcas izveidi, lai cilvēkiem ir, kur atnākt iemalkot kafiju ar kūciņu vai kārtīgi paēst.

“Šķita, ka te būs viegli to paveikt. Varbūt tāpēc, ka te mani daudzi pazīst un mudināja to darīt. Tāpēc man tas bija vienkāršs lēmums,” atzīst Ēriks.  

Kafejnīcu veidojuši pamazām, bez steigas, jo viss paveikts pašu spēkiem un finansēm. Ērikam lielākais palīgs ir sieva Elīna, kas viņu atbalsta it visā. Arī kafejnīcā darbojas abi kopā. Kamēr Ēriks šiverē pa virtuvi, gatavojot dažādus našķus, Elīna uzņem apmeklētājus un nodarbojas ar ģimenes uzņēmuma mārketinga lietām. 

Tuvākajā apkārtnē praktiski nav vietas, kur ieturēt kārtīgas pusdienas, tāpēc te būs iespēja paēst gan gardi, gan sātīgi. Ir iespēja arī pieteikt galdus dažādiem pasākumiem, tostarp bērnu ballītēm.

Puisis pieļauj, ka, izpētot apmeklētāju interesi un vietējo kulināro mantojumu, ar laiku ēdienkartē iekļaus arī kādus tieši šai pusei raksturīgus ēdienus. Ja kāds vēlēsies cepelīnus, arī tie būs.



“Gribēju uztaisīt tādu riktīgu kafejnīcas ēdienu, būs kāds vistas šašlika iesmiņš, cūkas ribiņas, klasiskie salāti, varbūt arī Cēzara salāti, zupiņas, deserti un kāds burgers. Kas patīk, tas viss būs šeit iekšā ēdienkartē. Tāda klasika kafejnīcu pasaulē,” saka pavārs.

 Pagaidām kafejnīca galvenokārt darbojas pēc pieteikuma, bet jau no 1. februāra te būs pieejama pastāvīga ikdienas ēdienkarte. Ziemā kafejnīca darbosies no plkst. 11.00 līdz kādiem 16.00, bet vasarā te varēs ielūkoties arī brīvdienās, vismaz sestdien noteikti, arī darba laiks vasarā būšot ilgāks, lai apmeklētāji var izbaudīt siltos vasaras vakarus.  

Reizē ar kafejnīcas atvēršanu Ilūkstē jau drīzumā būs pieejams jauns pakalpojums - kulinārās meistarklases, kuru laikā dažādus gatavošanas knifus varēs apgūt gan lieli, gan mazi. Šādas meistarklases Ēriks vadījis jau Rīgā, un tām esot liels pieprasījums.

Meistarklases paredzētas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Bērni mācīsies izgatavot dažādus viņiem tīkamus našķus, piemēram, picu, burgerus un pat šokolādes fondantu, savukārt viņu vecākiem pa to laiku būs vismaz divas stundas brīva laika atelpai. Pieaugušajiem Ēriks piedāvās apgūt dažādu tautu virtuvi, piemēram, itāļu vai franču, kā arī dažādus tematiskus ēdienus – zivju ēdienus, kārtojumus utt.

 

“Man patīk cilvēkiem radīt foršu atmosfēru. Un ja vēl paši var pagatavot ko interesantu, nevis kā mājās uzcept kartupeļus, bet uzcept kartupeļus, teiksim, ar kaņepēm,” saka pavārs.

Reizi mēnesī viņš plāno rīkot arī brančus, lai cilvēki var atnākt ar ģimeni vai draugiem atpūsties. Ar laiku te varētu notikt arī pasākumi, piesaistot māksliniekus. Iespējams, šādiem pasākumiem būs jāmeklē arī papildus lielākas telpas. 

“Darba spēks ir, optimisms arī nekur nepazūd, tāpēc domāju, ka viss būs kārtībā,” saka jaunais uzņēmējs.  

Teksts, foto: Inese Minova

Aicinām pieteikties konkursā par iespēju piedalīties pētījumā par Latvijas ezeriem