NovadsAktualitātesJaunumiPieredzes apmaiņa Somijā: kā mazināt pārtikas atkritumus un ieviest ilgtspējīgu ēdināšanu skolās
Pieredzes apmaiņa Somijā: kā mazināt pārtikas atkritumus un ieviest ilgtspējīgu ēdināšanu skolās
22.09.2025
AKTUĀLI
15.–18. septembrī Latgales plānošanas reģiona pārstāvji, tostarp Augšdaugavas novada pašvaldība, kopā ar kolēģiem no Tartu pašvaldības (Igaunija) devās mācību vizītē uz Somiju, lai gūtu praktisku pieredzi pārtikas atkritumu mazināšanā un ilgtspējīgas ēdināšanas risinājumu ieviešanā izglītības iestādēs.
Vizītes laikā dalībnieki iepazinās ar Somijas pieeju, kurā radīto atkritumu uzskaite, monitorings, pārdomāta ēdienkaršu plānošana, kā arī bufetes tipa virtuves principi ir ikdienas prakse. Īpašu uzmanību izpelnījās digitālie rīki atkritumu uzskaitei, mērķtiecīga izglītošana skolās ieradumu maiņas veicināšanai un sadarbības modeļi starp pašvaldībām, izglītības iestādēm, vecākiem un kopienām. Šāda integrēta pieeja vienlaikus palīdz samazināt atkritumu apjomu, ietaupīt resursus un izmaksas un nodrošināt sabalansētu uzturu bērniem un jauniešiem.
Mācību vizīte notika projekta “SchoolFood WasteSolutions” ietvaros, ko īsteno Latgales plānošanas reģions ar Interreg Centrālās Baltijas 2021–2027 programmas un Eiropas Savienības līdzfinansējumu.
Kāpēc tas ir svarīgi? Pārtikas atkritumi nozīmē ne tikai izšķērdētu ēdienu, bet arī izniekotus dabas resursus, enerģiju, cilvēku darbu un finanšu līdzekļus. Atbilstoši Eiropas Savienības mērķiem līdz 2030. gadam Latvijā paredzēts samazināt pārtikas atkritumu apjomu par 10% ražošanas un pārstrādes posmos un par 30% — tirdzniecībā, ēdināšanā un mājsaimniecībās. Somijas pieredze rāda, ka šo mērķu sasniegšanai būtiska ir datu iegūšana un analīze, pārdomāta plānošana, vienota rīcība un kopdarbs.
Rīkosimies atbildīgi, jo ieradumu maiņa sākas katrā virtuvē!