Paipalu olas no Augšdaugavas novada Sventes pagasta uzņēmuma “Eka paipalas” var iegādāties daudzos Latvijas lielveikalos. Pieprasījums ir tik liels, ka dažreiz jūtams šīs ekoloģiskās produkcijas trūkums. Uzņēmums strādā ar pilnu sparu un plāno paplašināt produktu klāstu, kā arī palielināt paipalu skaitu.
SIA “Eka paipalas” ražošanas ēkas Sventes pagasta “Puncuļos” ir lielisks piemērs, kā var veiksmīgi īstenot divas svarīgas iniciatīvas: sakārtot degradētu lauku teritoriju un attīstīt tajā ražošanas biznesu, nodrošinot darba vietas vietējiem iedzīvotājiem.
2020. gadā toreizējā Daugavpils novadā tika realizēts kārtējais uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstības projekts, kas bija saistīts ar degradēto teritoriju atdzīvināšanu – “Dienvidlatgales pašvaldību teritoriju pilsētvides revitalizācija ekonomiskās aktivitātes paaugstināšanai”. Teritorijā 1.32 ha platībā tika uzbūvēta jauna ražošanas ēka un noliktava ar kopējo telpu platību 933.30 m2 un izveidota ar to saistītā infrastruktūra. Viens no projekta nosacījumiem bija pārtikas produktu ražošana, un publiskās nomas tiesību izsolē sevi pieteica SIA “Eka paipalas”. Daugavpils novada dome projektā investēja 1 194 387, 31 EUR (t.sk. Eiropas Savienības finansējums 802 171 EUR). Līgumu puses parakstīja 2020. gada 20. aprīlī ar nosacījumu, ka uzņēmums ražošanā investēs 300 tūkstošus eiro un radīs 12 jaunas darba vietas.
Pieci gadi paskrēja ātri, stāsta SIA “Eka paipalas” valdes priekšsēdētājs Vasīlijs Petrovs un valdes loceklis Boriss Murevičs. Šajā laikā uzņēmumam izdevās būtiski palielināt ražošanas jaudu. Ja 2020. gadā fermā uzturējās ap 70 tūkstošu paipalu, tad tagad ir jau ap 90 tūkstošiem putnu. Tuvākajā nākotnē paipalu skaitu plāno palielināt līdz 120 tūkstošiem. Jau vairākus gadus “Eka paipalas” ir lielākā paipalu ferma Latvijā. “Sakām lielu paldies Augšdaugavas novada pašvaldībai par atbalstu, par iespēju attīstīties un strādāt šeit, Sventes pagastā,” saka īpašnieki.
“Tagad paipalas saražo 50-55 tūkstošu olu dienā, mēnesī sanāk no 1,5 līdz 2 miljoniem. Plānojam palielināt putnu skaitu, jo ir liels produkcijas pieprasījums, dažreiz ir periodi, kad jūtams produkcijas trūkums. Pieprasījums visu laiku aug,” pastāstīja Vasīlijs Petrovs.
Fasēšanas telpās darbinieču veiklās rokas ar “kosmisku” ātrumu ieliek olas iepakojumā. No “Eka paipalas” olas iepērk lielākie tirdzniecības tīkli Latvijā – “Maxima”, “Rimi”, “Lidl”, produkcija tiek eksportēta uz Baltijas, Eiropas un Skandināvijas valstīm.
Kāpēc paipalu olas ir tik pieprasītas? Tas ir produkts ar virkni veselīgu un ārstniecisku īpašību. Sevišķi sekmīgi paipalu olu lietošana uzturā palīdz cīnīties ar hronisku holecistītu, bronhiālo astmu, sirds un nervu sistēmas saslimšanām. Olas ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām: vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna nekā vienā vistas olas gramā. Piecās paipalu olās, kuru masa ir līdzvērtīga vienai vistas olai, ir piecas reizes augstāks fosfora un kālija daudzums un 4,5 reizes lielāks dzelzs daudzums. Atšķirībā no vistu olām paipalu olas neizraisa alerģiju, nesatur holesterīnu, to sastāvā esošās vielas attīra asinis, normalizē asinsspiedienu, paaugstina hemoglobīna līmeni, no organisma intensīvi izvada radionuklīdus. Olās esošās uzturvielas palīdz organismam atjaunoties pēcoperāciju periodā, kā arī pēc infarkta.
Vēl viena svarīga īpašība – paipalu olas derīguma termiņš ir 60 dienas, tas ir divreiz vairāk, nekā vistu olām. Lai šis produkts nonāktu līdz patērētājam, jāiet garš sarežģīts ražošanas process. Paipalu vistiņas nāk pasaulē inkubācijas procesā, inkubatorā putnēni parādās 17. vai 18. dienā. “Eka paipalas” fermas inkubatori ar automātisku olu apgriezēju un mitruma kontroliparedzēti 20 000 olām. Pēc tam putnēni aug īpašās telpās, kur turas aptuveni 37 grādu temperatūra. Vistas sāk dēt aptuveni 6-7 nedēļu vecumā. Katras olas čaumalai ir savs unikāls zīmējums. Interesanti, ka starp simtiem raibo putnu parādās arī albīni. Sabalansēto paipalu barību ražo kompānija “Baltic Agro”.
Īpašnieki stāsta, ka paipalas ir samērā niķīgi putni, viņiem nepatīk trokšņi, barības aizvietošana. Fermā arī jāievēro ļoti augstas sanitāras prasības. Viss ražošanas process ir maksimāli automatizēts, lai cilvēku un putnu kontakts būtu minimāls. Pilnībā automatizētas apkures, ventilācijas, kondicionēšanas, olu savākšanas, barošanas un dzirdināšanas sistēmas.
Uzņēmuma ražošanas jauda ļauj palielināt putnu skaitu un ražot jaunus kvalitatīvus un veselīgus produktus. Tāpēc 2026. gadā SIA “Eka paipalas” plāno uzsākt jaunu produktu ražošanu, atverot olu vārīšanas un marinēšanas cehu. Pētot tirgu, tika secināts, ka ir šādu produktu pieprasījums: “Ceram, ka jaunie produkti arī būs populāri starp mūsu klientiem visā Eiropā,” teica Vasīlijs Petrovs un Boriss Murevičs.
SIA “Eka paipalas” izvirzīts pašvaldības konkursa “Saimnieks 2025” nominācijā “Gada ražotājs”